Werkgroep Vervoer (Deeltaxi en Leerlingenvervoer
Informatie
Deeltaxi
De werkgroep Vervoer houdt zich bezig met het vervoer per Deeltaxi en het Leerlingenvervoer. Momenteel wordt de Deeltaxi uitgevoerd door Taxi van Helvoort uit Schijndel. Vanaf de start is dit naar volle tevredenheid uitgevoerd door deze vervoerder. Er is elk kwartaal een overleg tussen de gemeente, de vervoerder, Zonhove, Adviesraad Wmo en het CG-Platform. Van belang blijft dat ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking uit hun isolement worden gehaald en eenzaamheid tegen gegaan wordt door sociale participatie. De Deeltaxi kan hier een belangrijke rol inspelen. Mensen die niet met het Openbaar Vervoer kunnen reizen moeten de mogelijkheid hebben om per Deeltaxi te reizen. Helaas is er een nieuwe eigen bijdragen regeling van kracht gegaan. Hierbij worden de volledige kosten per zone doorberekend en als eigen bijdrage geint door het CAK. Dit kan voor sommige mensen tot hoge kosten leiden. Met name bij de middeninkomens die toch al erg veel last heeft van de stapeling van kosten die alsmaar toenemen, terwijl de inkomsten juist verminderen.
Leerlingenvervoer
Het Leerlingenvervoer is in het voorjaar 2014 op opnieuw aanbesteed voor het schooljaar 2014/2016, Taxi van Helvoort uit Schijndel is ook deze vorm van vervoer gaan uit voeren. Het Ouderplatform, vertegenwoordiging uit het bestuur van het CG-Platform en vertegenwoordiging uit de Adviesraad Wmo hebben deelgenomen aan de procedure van aanbesteding en zijn nauw betrokken geweest bij het opstellen van het Plan van Eisen en de beleidsuitgangspunten.
Grote onrust is ontstaan bij de ouders van de kinderen die van het leerlingenvervoer gebruik maken over de plannen van de gemeente om over te gaan naar één opstapplaats. Dit voor de kinderen die geacht worden hiertoe in staat te zijn, n.a.v. een medische keuring. Mocht het niet geindiceerd zijn bij een kind dan blijft dat kind opgehaald en thuis gebracht. Er is nauwgezet gekeken naar de procedure en de uitvoering hiervan volgen. Zo is er een medewerker van het taxibedrijf van Helvoort aangesteld om toezicht te houden bij de opstapplaats. Ook zijn er abries geplaatst om enigszins droog te kunnen wachten op de busjes. Na enige maanden ervaring kan geconcludeerd worden dat de procedure van één opstapplaats een goede ervaring is. Zo zijn er ook positieve gevolgen. Het sociale aspect leek meer aandacht te krijgen doordat men gezamenlijk staat te wachten op de opstapplaats. Het lijkt een goede oplossing te zijn geweest.
Regionale werkgroep vervoer
Het Regionaal Overleg Gehandicaptenplatforms in Zuid Oost Brabant (ROG-ZOB) kent een werkgroep vervoer. Wij zijn vertegenwoordigd in en lid van het ROG. De ontwikkelingen op het gebied van het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (Deeltaxi), het openbaar vervoer en aanpassingen daarbij voor mensen met een functiebeperking zijn de speerpunten voor deze regionale werkgroep. De werkgroep is overlegpartner van de afdeling vervoer van de SRE.